top of page

A. În materie civilă ÅŸi comercială

În marea majoritate a cazurilor persoana fizică ÅŸi juridică, parte în procesul civil, nu e obligată să se prezinte în faÅ£a instanÈ›ei personal, ci poate fi reprezentată.

Prin reprezentanÈ›i se înÈ›eleg persoanele împuternicite să îndeplinească în cadrul unui proces acte procesuale în numele ÅŸi în interesul părÅ£ilor care nu doresc sau nu pot să se prezinte la chemarea organelor judiciare.

Cine poate reprezenta părÅ£ile în procesul civil sau comercial?

Avocatul are dreptul să asiste ÅŸi să reprezinte persoana fizică ÅŸi juridică în faÅ£a tuturor instanÈ›elor. Între parte ÅŸi avocat se va încheia un contract de asistenţă juridică ce prevede în mod expres împuternicirile pe care clientul le conferă avocatului; acesta se va legitima în faÅ£a instanÈ›ei cu împuternicire avocaÅ£ială.

Raporturile avocat-client

  • Avocatul este confidentul clientului - partea prezintă avocatului starea de fapt, apărările, îi încredinÈ›ează acte etc. Toate acestea au un caracter confidenÈ›ial, avocatul fiind obligat să păstreze secretul profesional.

  • Avocatul este sfătuitorul clientului - el va prezenta părÈ›ii opinia sa cu privire la natura ÅŸi caracterizarea juridică a faptelor prezentate, calea de urmat ÅŸi ÅŸansele de reuÅŸită. Toate acestea trebuie să fie făcute cu obiectivism ÅŸi să aibă o bază reală.

  • Avocatul este apărătorul clientului - în funcÅ£ie de situaÅ£ia concretă, acesta va redacta actele de procedură necesare, va propune probe, va ridica excepÅ£ii.

Mandatarul neavocat poate reprezenta o parte dacă are procură scrisă sub semnătură legalizată sau dacă acest drept i-a fost dat de parte în faÅ£a instanÅ£ei, în cursul ÅŸedinÅ£ei de judecată. De asemenea, în cererea de chemare în judecată trebuie să se arate că cel care o introduce are calitatea de reprezentant.

Procura trebuie să prevadă expres că se referă la reprezentarea în faÅ£a instanÅ£ei.

Mandatarul cu procură generală poate să reprezinte în instanţă numai dacă acest lucru e prevăzut expres în procură. În acest caz, mandatul se consideră dat pentru toate actele judecăţii. TotuÅŸi, pentru actele procesuale de dispoziÅ£ie (de ex., renunÅ£area la judecată, tranzacÅ£ie), este nevoie de o procură specială.

Cu toate acestea, mandatarul care nu este avocat nu va putea pune conc1uzii decât prin avocat. ExcepÅ£ie fac licenÅ£iaÅ£ii în drept care îÅŸi reprezintă, în cursul judecăţii, rudele sau mandatarul care reprezintă pe soÅ£ sau o rudă până la gradul IV.

B. În materie penală

Partea vătămată, partea civilă ÅŸi partea responsabi1ă civilmente pot fi reprezentate în orice fază a procesului penal, reprezentantul acestora având dreptul de a formula cereri, întrebări, de a asista la efectuarea unor acte de urmărire pena1ă, de a propune probe, de a ridica excepÅ£ii ÅŸi de a exercita căile de atac împotriva hotărârilor instanÅ£ei.

În ce-l priveÅŸte pe învinuit sau inculpat, legea prevede că poate fi reprezentat de un mandatar:

în faza de urmărire penală - doar la efectuarea anumitor acte (percheziÅ£ii, cercetări la faÅ£a locu1ui, autopsii), la celelalte fiind nevoie de prezenÅ£a personală a acestuia sau de un mandat special (de ex., în cazul împăcării);

  • în faÅ£a judecăţii - atât la judecata în prima instanţă cât ÅŸi în căile de atac.

Avocatul, în calitatea sa de apărător al părÅ£ii, poate participa în procesu1 penal în două modalităţi:

  • prin desemnarea sa de către parte, aceasta având posibilitatea de a-ÅŸi alege un avocat care să-i susÅ£ină interesele;

  • prin desemnarea din oficiu de către organul judiciar competent; astfe1, legea prevede anumite cazuri în care asistenÅ£a juridică este obligatorie pentru învinuit sau inculpat. În aceste situaÅ£ii, dacă acesta nu ÅŸi-a ales apărător, se vor lua măsuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu.

AsistenÈ›a juridică este obligatorie atunci când:         

  1. învinuitul sau inculpatul este:

  • minor;

  • militar în termen, militar cu termen redus, rezervist concentrat, elev al unei instituÅ£ii militare de învăţământ;

  • internat într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ;

  • arestat, chiar în altă cauză;

  1. în cauzele în care legea prevede pentru infracÅ£iunea săvârÅŸită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani sau când instanÅ£a apreciază că inculpatul nu ÅŸi-ar putea formula singur apărarea (doar în faza judecăţii).

Avocatul va exercita drepturile procesuale ale părÅ£ii pe care o apără, putând lua legătura cu aceasta în mod nelimitat. În mod excepÅ£ional, inculpatului arestat îi poate fi interzis dreptul de a lua contact cu apărătorul său, dar doar pentru motive întemeiate ÅŸi pentru o perioada limitată. Avocatul are dreptu1 de a asista la efectuarea actelor de urmărire penală, de a lua la cunoÅŸtinţă despre starea dosarului, de a formula cereri, de a ridica excepÅ£ii, de a pune concluzii ÅŸi de a exercita căile legale de atac împotriva hotărârilor.

Indiferent de faza procesului penal, apărătorul ales sau desemnat din oficiu este obligat să asigure părÅ£ii asistenţă juridică; în cazul nerespectării acestei obligaÅ£ii, organul de urmărire penală sau instanÅ£a de judecată poate sesiza conducerea baroului de avocaÅ£i pentru a lua măsuri.

bottom of page