

M E D I E R E A
​
Ce este medierea?
​
Medierea este o modalitate de soluÅ£ionare a litigiului pe cale amiabilă cu ajutorul unui terÅ£ specializat numit mediator. Scopul acesteia este ca într-un cadru ce facilitează comunicarea ÅŸi împăciuirea părÅ£ilor, organizat de mediator, părÅ£ile însele să ajungă la o concluzie cu privire la modul în care se poate soluÅ£iona litigiul dintre ele, fără ca judecătorul să mai stabilească cine are ÅŸi cine nu are dreptate. Această procedură nu este obligatorie. Dacă aÅ£i apelat la mediere, puteÅ£i renunÅ£a oricând la ea.
​
Când se poate apela la mediere?
​
Dacă încă nu aÅ£i sesizat instanÅ£a, vă puteÅ£i adresa mediatorului ÅŸi apoi, dacă medierea reuÅŸeÅŸte, vă puteÅ£i prezenta notarului public în vederea autentificării acordului de mediere. Dacă aÅ£i formulat deja o cerere de chemare în judecată (în materie civilă) sau o plângere prealabilă (în materie penală) puteÅ£i să vă adresaÅ£i mediatorului în orice fază a procesului ÅŸi să prezentaÅ£i judecătorului contractul de mediere (înscrisul prin care dvs ÅŸi partea adversă acceptaÅ£i procedura medierii ÅŸi angajaÅ£i un mediator) pentru a suspenda soluÅ£ionarea cauzei. Ulterior, acordul de mediere se va prezenta judecătorului pentru validare.
​
În ce tipuri de litigii se poate apela la mediere?
​
Puteţi cere ca mediatorul să vă faciliteze soluţionarea litigiului prin mediere:
- în orice litigiu de natură civilă;
- în orice litigiu de natură comercială;
- în litigiile de familie: neînÅ£elegerile dintre soÅ£i privind continuarea căsătoriei, exerciÅ£iul drepturilor părinteÅŸti, stabilirea domiciliului copiilor, contribuÅ£ia părinÅ£ilor la întreÅ£inerea copiilor, precum ÅŸi orice alte neînÅ£elegeri care apar în raporturile dintre soÅ£i cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii, respectiv în legătură cu divorÅ£ul ÅŸi cererile accesorii acestuia;
- în litigiile având ca obiect conflictele din domeniul protecÅ£iei consumatorilor: în cazul în care consumatorul invocă existenÅ£a unui prejudiciu ca urmare a achiziÅ£ionării unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectării clauzelor contractuale ori a garanÅ£iilor acordate, a existenÅ£ei unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate între consumatori ÅŸi agenÅ£ii economici ori a încălcării altor drepturi prevăzute de legislaÅ£ia naÅ£ională sau a Uniunii Europene în domeniul protecÅ£iei consumatorilor;
- în materia conflictelor de drepturi în domeniul litigiilor de muncă;
- în materie penală: dacă se vizează încetarea procesului penal prin împăcarea părÅ£ilor sau retragerea plângerea prealabilă: medierea e posibilă numai pentru infracÅ£iunile pentru care legea cere plângerea prealabilă a persoanei vătămate (ameninÅ£are, lovire sau alte violenÅ£e, vătămare corporală din culpă, abandon de familie etc) sau permite împăcarea părÅ£ilor (seducÅ£ie, tulburare de posesie etc); dacă se vizează ajungerea la o înÅ£elegere numai cu privire la despăgubirile pretinse: medierea e permisă pentru orice infracÅ£iune. Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum ÅŸi orice alte drepturi de care părÅ£ile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenÅ£ie sau prin orice alt mod admis de lege.
​
Care sunt costurile medierii?
​
Dacă nu convin altfel, ambele părÅ£i vor suporta onorariul mediatorului, care este negociabil. În cauzele civile, când una dintre părÅ£i are venitul pe membru de familie de până la 500 lei, aceasta poate cere judecătorului ca statul să plătească suma achitată drept onorariu către mediator dacă partea a parcurs procedura de mediere a litigiului anterior începerii procesului sau a solicitat medierea după începerea procesului, dar înainte de prima zi de înfăţiÅŸare. Dacă venitul este de până la 800 lei, statul poate suporta 50% din sumă.
​
Care sunt avantajele medierii?
​
- litigiul dintre părÅ£i se poate finaliza într-un timp scurt, de la câteva zile la câteva săptâmâni;
- ambele părÅ£i angajează un singur mediator, care rămâne astfel imparÅ£ial; pentru persoanele cu venituri mici, în anumite condiÅ£ii suma achitată mediatorului se restituie;
- părÅ£ile pot fi însoÅ£ite de avocaÅ£i în faÅ£a mediatorului atunci când complexitatea cauzei o impune
- discuÅ£iile dintre părÅ£i nu au loc în public, ci în biroul mediatorului în condiÅ£ii de confidenÅ£ialitate; procedura din faÅ£a judecătorului nu va avea loc în sala de judecată, ci în camera de consiliu;
- soluţia finală este avantajoasă pentru toate părţile implicate;
- taxele de timbru achitate la momentul depunerii acÅ£iunii la instanţă se restituie în întregime;
- hotărârea dată de judecător se obÅ£ine imediat ÅŸi este executorie fără nicio altă formalitate.
​
Cine este si care e rolul mediatorului?
​
Mediatorul este absolvent de studii superioare (nu neaparat juridice), cu experienţă în profesia sa de minim 3 ani ÅŸi care a absolvit un curs de specializare în comunicare. Mediatorul doar asistă părÅ£ile în procedura de negociere între ele a soluÅ£iei. El nu este o persoană cu putere de decizie, ci va explica părÅ£ilor care sunt regulile ÅŸi avantajele ca ele însele să stabilească cum pot încheia litigiul în condiÅ£ii avantajoase pentru fiecare.
​
Care este implicaÅ£ia judecătorului în procedura medierii?
​
Dacă medierea reuÅŸeÅŸte, părÅ£ile încheie în faÅ£a mediatorului un înscris numit „acord de mediere” care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. El poate fi supus verificării judecătorului. Dacă acesta găseÅŸte că părÅ£ile au tranzacÅ£ionat drepturi permise de lege va încuviinÅ£a acordul de mediere; este posibil ca părÅ£ile să se înÅ£eleagă ÅŸi parÅ£ial, adică asupra unor aspecte din cele cu care au sesizat judecătorul. Pentru aceasta, părÅ£ile se pot prezenta în orice zi la judecător care în camera de consiliu ÅŸi în procedură urgentă, poate chiar în aceeaÅŸi zi, va emite hotărârea. Din momentul pronunţării sale, hotărârea este executorie indiferent dacă se exercita sau nu calea de atac a recursului. Aceasta înseamnă că părÅ£ile o pot executa voluntar sau apela direct la executorul judecătoresc pentru a o pune în executare în mod silit. Adupra petitelor de cerere cu privire la care părÅ£ile nu s-au înÅ£eles, procesul va continua obiÅŸnuit.
​